Layout

Cpanel

Обережно, гайморит!

   Осінь – це не лише золоте листя і бабине літо, нажаль, це і холодні вітри та волога погода. В такий час застудитися дуже легко, нерідко звичайна застуда і такий банальний нежить, який дехто з нас навіть не лікує, закінчуються гайморитом. Лікарі констатують, що такі ускладнення сьогодні трапляються дедалі частіше. Як же уникнути неприємної недуги? 

   Гайморит – це запалення оболонки верхньощелепних пазух (вони ще мають назву гайморові пазухи). Найчастіше ця недуга виникає як ускладнення вірусної респіраторної інфекції. Більшість з нас не лікують нежить, адже впевнені, що за тиждень він проходить самостійно, проте це лише за умови, що у вас сильна імунна система. Якщо ж вона (імунна система) не справляється, починає розвиватися патогенна мікрофлора, отже якщо нежить не минув за тиждень, існує загроза розвитку гаймориту.

   Чому так трапляється?

   Справа в тому, що під час нежитю, через набряк, пазухи закриваються і слиз не має відтоку, тому накопичується у пазухах. Є й інші причини, через які може розвинутись гайморит: грибкові інфекції, інфекції зубощелепної системи.

   Як зрозуміти, що у вас гайморит?

   Виділення з носа стають гнійними, набувають неприємного запаху. Виникає головний біль (болить у ділянці перенісся, щік), який стає сильнішим, коли ви нахиляєтесь. Може підвищуватись температура тіла.

   Звісно, ставити собі діагноз самостійно не варто. Зверніться до лікаря, він додатково огляне носові ходи та носоглотку за допомогою відео-ендоскопа. Може, також, призначити рентген.

   Як лікувати?

   Лікування залежить від стадії хвороби. Найперше, лікар призначить вам препарати (залежно від інфекції, яка викликала хворобу). Інколи лікар приймає рішення проколоти гайморит – тобто зробити пункцію пазухи і поставити спеціальні катетери, що забезпечить відтік гною. Якщо лікар рекомендує проколювання – не варто цього ігнорувати, адже коли вчасно не вивести гній з пазух, він може потрапити в очну ямку, або навіть у внутрішньочерепну порожнину (тоді вже доведеться робити операцію).

   Якщо ж лікувати гайморит неправильно, він може перейти у хронічну форму, адже слизова оболонка втрачатиме свої захисні властивості.

   Самолікування і гайморит – речі несумісні, це вже не просто нежить, ви маєте справу з гноєм, який може поширюватись.

   Запам'ятайте! Прикладати тепло до носа при гаймориті – категорично заборонено, це може спричинити погіршення ситуації, сприятиме поширенню гною. Також, якщо ви лікуєте нежить, зважте, що не можна використовувати судинозвужувальні краплі надто довго, адже це може збільшити набряк, тому чітко слідуйте інструкції та зверніться до лікаря, якщо нежить довго не минає.

   Будьте здоровими!

   Автор: Марта Павлюк

Джерело: mama-tato.com.ua

Прапор україни

Актуально

Цікава інформація

Календар подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання