Layout

Cpanel

Формуємо толерантність до невизначеності

Як подолати невизначеність? Чи взагалі це можливо в таких умовах? Жахлива реальність привела нас до психологічної невизначеності та дала нові дози вакцини до неї. Зараз складно спрогнозувати плани та події майбутнього, а в деяких випадках неможливо. Якщо акцентуватися на питаннях, які поки що не мають відповіді, наш мозок майже автоматично зберігає наші емоційні реакції. Не розуміння викликає автоматичну тривогу, ненависть, злість, відчай. Такий собі регрес в емоціях. Як результат - виснаження.

Тож декілька парад як долати відчуття невизначеності:

Це можна зробити метафорично: уявити ніби ми спицями плетемо шалик. Скільки ми відмотаємо на початку нитки, рівно стільки петлі зможемо набрати. Це і буде основа подальшої ширини виробу. Така ж і логіка невизначеності, нам дає можливість відмірювати нитку для першого рядочку нашого нового майбутнього, на основі якого далі петля за петлею створимо нове полотно реальності.

Прості аксіоми, як не розбалансувати себе невизначеністю:

1. Не поспішати у вирішенні не нагальних питань, дати собі адаптуватись

2. Пам'ятати, що це в когось вже було, вивчайте досвід інших. Ретроспективний аналіз дає відчуття єдності з простором

3. Розуміти що будь-яка невизначеність тимчасова, і якщо немає чіткого шляху чи варіанту, немає і найкращого варіанту

4. Шукати спільноту, де вже мають стійкий імунітет до невизначеності. Це полегшить ваш стан та мінімалізується тривога самотності в рішеннях

5. Триматись справи яка довподоби. Мозок звісно буде саботувати, ніби казати, не витрачай енергій на вже знайоме, шукай вихід, але саме в цьому ми відновлюймось.

Не соромтесь зайнятись чимось знайомим та улюбленим - це ліки в таких складних ситуаціях.

Арттерапевти радять малювати портрети. Це класний метод активації нових моделей субособистості, і добре допомагає формувати толерантність до невизначеності.

Джерело

Прапор україни

Актуально

Цікава інформація

Календар подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання