Layout

Cpanel

Чи варто давати дітям кишенькові гроші

karmannye-dengiНаші діти, на жаль, не здогадуються, яким шляхом заробляються гроші і куди вони йдуть. Настане день, коли ваша дитина підросте і піде на роботу. Вам здасться тоді, що дитина ще не настільки доросла для того, щоб заробляти гроші. А ось з іншого боку вам буде легше, що син чи донька самі вправі заробляти собі на життя. Адже батьки теж втомлюються від постійних вимог купити щось з одягу, косметики, інших дрібничок.

Всі батьки прагнуть того, щоб їхні діти не відчували себе обділеними в чому-небудь. Але у вас можуть бути такі непередбачені обставини, при яких ви не зможете, наприклад, купити солодощі або заплатити за гурток рукоділля. Своєму чаду необхідно дати зрозуміти, звідки беруться гроші: обидва батьки (або матір) йдуть на роботу, там вони трудяться і за це отримують зарплату. Можна також на прикладі пояснити, що у деяких зарплата більше, у деяких людей менше, умови роботи у всіх також різні. Можна сидіти в затишному кабінеті, відповідати на дзвінки, і вчасно знімати получку, а можна стояти на ринку в негоду за копійки. Потрібно з дитинства привчати дитину правильно поводитися з грошима, але робити це ненастирливо, не бути для неї матір'ю, яка постійно бурчить і читає нотації. 

Статистика говорить нам про те, що більшість дітей до 12 років витрачають кишенькові гроші на ласощі, газовану воду, сухарики. А тінейджери витрачають гроші на сигарети, пиво, дискотеки. Неможливо виростити дитину, щоб щось їй та й не купити, нереально уникнути моменту появи у неї особистих грошей. Тому батьки і задають питання, як багато давати? У якому віці? Як контролювати? 

Особисті гроші для малюка це як чарівна паличка, яка дає можливість купити те, що так давно хотілося. Підростаючи, дитина повинна розуміти і вчитися правильно користуватися грошима. І саме батьки повинні цьому посприяти. 

Приходить час, коли треба буде ознайомити чадо з основами складання бюджету, інакше кажучи, ваші діти повинні усвідомлювати, скільки грошей іде на комунальні послуги, на харчування та інші обов'язкові витрати. Варто поговорити про вибір і обмеження. Адже ви працюєте, зарплату отримуєте раз на місяць, і дитині треба пояснити, що гроші треба розподілити на весь місяць, а не розтратити за пару днів. Даючи дитині гроші на кишенькові витрати, згадайте в розмові про те, що вона сама може відкласти частину грошей на щось потрібне, що захоче купити собі. 

Фахівці радять разом з дочкою або сином розпланувати бюджет на спільні витрати: це можна зробити письмово, на аркуші паперу розкреслити таблицю і написати, кому і скільки треба грошей і на що. Це повинно навчити дитину ощадливості. 

Психологи говорять про те, що найбільш підходящий вік, щоб почати працювати – 16 років. Досвід роботи, набутий в такому віці, набагато цінніший, ніж самі зароблені гроші. Адже приступаючи до роботи, підліток починає усвідомлювати, що є речі набагато важливіші, ніж зайвий одяг або розваги, дискотеки. Плюсом є також те, що, працюючи, вони менше часу проводять за комп'ютером або телевізором. Неможна і забувати про те, що таким чином підлітки швидко дорослішають, набираються життєвого досвіду, впевненості в собі і мудрості.

Джерелоmama-tato.com.ua

Прапор україни

Актуально

Цікава інформація

Календар подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання