Layout

Cpanel

Домашня робота: як навчити дитину самостійно робити уроки

   Ви хочете протягом одинадцяти років проходити шкільний курс повторно? Якщо ні, навчіть дитину виконувати домашні завдання без вашої допомоги

   Обстановка, при якій дитина займається вдома, істотно відрізняється від шкільної. Можна в будь-який час встати і порухатися, мама двійок не ставить, за підглядання в підручник ніхто не карає. Це породжує атмосферу свободи, яка, з одного боку, розвиває інтерес до знань, а з іншого – чревата безвідповідальністю.

Як зробити час роботи над уроками плідним?

У молодшій школі

1. Дитина повинна знати, що кожен день, повернувшись додому, вона після невеликого відпочинку (годину-півтора) сяде за уроки. До цього часу вже встигне відпочити від шкільних занять, але ще не втомиться від розваг та ігор. Якщо дитина зайнята якимись іншими важливими справами – ходить у музичну школу або на малювання, наприклад, можна сісти за приготування уроків і пізніше. Але в будь-якому разі не можна відкладати це на вечір.

Адаптація першокласника до школи може займати півроку. Весь цей час батькам треба допомагати малюкам дотримуватися нового режиму.

2. Для успішного виконання домашніх завдань необхідний чіткий ритм роботи. Наприклад, після 25 хвилин занять учнів молодших класів слід зробити перерву на 5-10 хвилин.

3. До другого класу дитина повинна навчитися розподіляти свій час. Батькам потрібно тільки відгукуватися на заклик про допомогу. Беріться допомагати, коли дитина сама про це просить, інакше вона буде вважати, що мама за нього все доробить.

4. Чітко розставте пріоритети: головне зараз – це навчання. Не відволікайте дитину в момент виконання уроків. Прибратися в кімнаті, винести сміття можна і ввечері.

У середній і старшій школі

Учні середніх класів вже повинні вміти планувати час, пам’ятати, скільки їм задали додому і до якого терміну. Але не всі справляються з домашніми заняттями . Чому?

Дитина довго порпається з уроками, часто відволікається.

Може, він не «тягне» обсяг навантаження? Зараз навіть у «звичайній» школі багато задають додому, так що не варто завантажувати дитину додатковими заняттями. Часто під приводом «треба» батьки водять своє чадо і на шахи, і на малювання, і на курси іноземної мови. Хоча це треба батькам, дитина там не відпочиває, а продовжує нести повинність, як у школі. Відпочинок повинен представляти собою те, що подобається дитині, а не батькам.

Не варто обмежувати час домашньої роботи, наприклад, попереджати, що через півгодини ви заберете зошит. Краще навчіть дитину ставити реально досяжні цілі.

Може, дитина таким чином намагається привернути вашу увагу?

Не варто постійно її лаяти, це буде лише підкріплювати погану поведінку, особливо якщо ви приділяєте дитині увагу тільки тоді, коли вона провинилась. Хваліть частіше, і ваш учень буде більш охоче все робити сам.

Може, він чи вона свідомо не поспішає робити уроки, бо знає, що, врешті-решт, ви сядете поруч помагати?

Ніколи не виконуйте її роботу, а тільки пояснюйте, як зробити, і то, якщо вона попросить про це вас. Пояснювати – не означає вирішувати, це всього лише показати напрямок роздумів чи пояснити завдання.

Дитина робить уроки швидко, але недбало.

З’ясуйте причину. Найчастіше діти прагнуть скоріше «розправитися» із заняттями і піти погуляти. У цій ситуації доведеться якийсь час методично перевіряти якість домашньої роботи. Тільки не варто орієнтувати дитину на оцінки, інакше вона може вирішити, що важливі саме вони, а не самі знання.

Не треба карати дитину за погане виконання роботи, краще розпитайте, через що це сталося.

Дитина повинна розуміти, що тільки після того, як уроки закінчені, вона може зайнятися тим, що подобається.

Дитина боїться отримати «двійку».

Важливіше прищеплювати любов до знань, а не до хороших оцінок. І потрібно говорити і робити все, щоб дитина розуміла, його будуть любити, незважаючи ні на погані оцінки, ні на скарги вчителів. Тоді і вона буде намагатися вчитись краще, адже засмучувати того, хто тебе любить, нікому не хочеться.

Джерело: schoollife.org.ua

Прапор україни

Актуально

Цікава інформація

Календар подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання