Layout

Cpanel

З історії виникнення прав дитини

В роботі 00Н пріоритетне значення має реалізація та захист прав і свобод людини. Це підтверджує прийняття 10 грудня 1948 року Генеральною Асамблеєю 00Н Загальної декларації прав людини. У всьому світі ця дата відзначається як День прав людини.

00Н приділяє особливу увагу захисту прав дітей. Одним із її перших правових актів було створення в 1946 році Дитячого фон­ду 00Н як міжнародної надзвичайної організації допомоги дітям у зруйнованих Другою світовою війною країнах Європи. З 1953 ро­ку Дитячий фонд ООН має назву ЮНІСЕФ, він надає допомогу всім дітям світу, які терплять злидні.

В Загальній декларації прав людини (1948 р.) у ст. 25 і 26 го­вориться про те, що діти повинні бути об'єктом особливого захи­сту і допомоги.

В 1959 році ООН приймає Декларацію прав дитини, основна теза якої: «Людство повинно давати дитині все найкраще, що воно має».

В Декларації прав дитини проголошуються соціальні і правові принципи захисту і благополуччя дітей на національному і міжна­родному рівнях.

Десять принципів Декларації прав дитини являють собою пер­шу спробу виділити особисту роль світової проблеми прав дитини і привернути до неї увагу світової громадськості.

Текст документа звернений до дорослих і написаний складною юридичною мовою. Тому він потребує адаптування стосовно до вікових особливостей дітей.

20 листопада 1989 року ООН відзначила 30-річчя Декларації прав дитини і прийняла Конвенцію про права дитини, яку часто називають справжньою світовою Конституцією прав дитини.

Обидва документи — Декларація прав дитини і Конвенція про права дитини — є складовою частиною Міжнародного білю про права людини.

У 1979 році, в Міжнародний рік дитини, Польща запропонува­ла розробити Конвенцію, яка б забезпечувала дітям юридичну допомогу і захист. Конвенція про права дитини була прийнята ООН 20 листопада 1989 року.

Конвенція про права дитини складається із вступу і 54 статей, об'єднаних у три частини.

27 вересня 1991 року Конвенція про права дитини була рати­фікована Верховною Радою України.

Прапор україни

Актуально

Цікава інформація

Календар подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання